Grillujemy...

Witajcie,
Większość z nas zapewne ma już pierwsze w tym roku grillowanie za sobą. Bardzo dobrze, bo w końcu to trochę taki nasz sport narodowy. Mimo, że zaczerpnięty od Amerykanów na początku lat 90-tych, których kuchnia nie należy do najzdrowszych, to jednak grillować lubimy i coraz częściej lubimy tutaj eksperymentować….

Uroki płynące z grillowania, to nie tylko dobrze smakujące dania, ale również dobra letnia zabawa towarzyska. Warto zatem wykorzystać piękny słoneczny weekend i przenieść się w plener. Jeszcze kilka lat temu, kiedy to rozpoczęła się u nas moda na grilla, ograniczaliśmy się do kiełbasek,kaszanki. Później pojawiły się żeberka, kurczaczek, no i kiedy na salony weszła ryba, owoce morza i niemalże wszystkie warzywa, wówczas mogłam polubić w pełni cały rytuał grillowania.

Pamiętacie pierwsze kroki w tym temacie?, były dość prymitywne. Tłuste kiełbaski, kaszanki kładzione w ciasnych rządkach, chwiejne grille, podpałka w płynie przypominająca benzynę, dym ogromnego smrodu i kaszel, aż w końcu nasze wyczekiwane kiełbaski spieczone na czarno. Tym samym otaczaliśmy się rakotwórczymi związkami jakie ulatniały się z tłuszczu, który skapywał na rozżarzony węgiel. Z czasem, aby oddzielić pokarm od ognia zaczęto stosować tacki i folie aluminiowe, chociaż nie każdy jeszcze stosuję. Mając na uwadze własne zdrowie coraz więcej osób inwestuje również w urządzenia opalane gazem lub elektryczne.
Największą popularnością wciąż cieszą się nasze kiełbaski, czy tłuściutka karkówka. Warto tutaj zainwestować w produkt dobrej jakości, który w swoim składzie będzie zawierały więcej mięsa niż tłuszczu. Mięso oczywiście marynujemy sami, nie ma nic gorszego jak zakup gotowego zestawu na grilla. Coraz częściej jednak grillujemy owoce, nie tylko morza, ryby oraz warzywa. Mi osobiście najbardziej smakują grillowane krewetki, łosoś czy obsypana oregano cukinia, bakłażan, papryka, i szparagi. Doskonale wyborem jest również grillowany banan ze skórką czy plastry ananasa. Pomysłów i kompozycji wciąż przybywa, więc warto tutaj się rozwijać i eksperymentować. Podczas dobrej zabawy jaka płynie z naszej letniej tradycji, warto jest pamiętać o zdrowiu.


Grilluj zdrowo:
1. Zawsze oczyść grilla,
2. Używaj aluminiowych tacek,
3. Grilluj na węglu drzewnym,
4. Do rozpałki używaj ekologicznych podpałek lub elektrycznej opalarki,
5. Marynuj mięso samodzielnie,
6. Nie grilluj mięs peklowanych, gdyż powstają w nich trujące azotany,
7. Używaj marynat ziołowych z rozmarynu, bazylii, majeranku. Rośliny zawierają związki, które blokują powstawanie szkodliwych substancji, które tworzą się w mięsie podczas pieczenia.


Myślę, że Ci z Was, którzy jeszcze nie zainaugurowali sezonu grillowego 2016, nabrali teraz ochoty, aby czym prędzej to uczynić. W końcu nie chodzi w nim tylko o przyjemne walory kulinarne, ale również o dobra zabawę. Po ciężkim tygodniu przyjemny relaks należy się każdemu. Rodzina, znajomi na pewno nie odmówią okazji, aby miło spędzić najbliższy ciepły weekend wspólnie przy grillu. Życzę Wam udanego sezonu i samych zdrowych pyszności grillowych :)

Pozdrawiam, Ania :)

Komentarze

Popularne posty