Odżywianie a stres.
Witajcie,
Dzisiaj o tym co jeść, aby złagodzić skutki stresu, który w
końcu towarzyszy nam każdego dnia. W pracy zdenerwuje nas szef bądź klient, w domu żona, mąż, czy ktoś nam bliski, a później znowu wkurzymy się na popsuty rower,
samochód, itd. itd. Stres jest nieodłącznym elementem naszego życia.
Przeżywany długotrwale i w dużym natężeniu może prowadzić do chorób serca i
innych poważnych kłopotów zdrowotnych. Zamiast jednak sięgać po kolejną
tabletkę uspakajającą warto podejść do problemu od strony odżywiania…
Stres jest reakcją naszego organizmu na jakieś zdarzenie.
Stymuluje on wydzielanie kortyzolu i adrenaliny, które poprawiają nasza
wydolność umysłową i fizyczną. Powinien nas przede wszystkim motywować do
działania w momentach zagrożenia.
Natomiast kiedy jest on zbyt intensywny i trwa zbyt długo, może doprowadzić do:
zespołu chronicznego zmęczenia, apatii, ospałość, bądź problemu ze snem, depresji i różnych dolegliwości fizycznych. W naszym przypadku, osób z cukrzycą, u dużej
liczby powoduje również rozchwianie glukozy we krwi. Ja osobiście należę do tej
grupy, u której stres nie wpływa znacząco na poziom glukozy.
Często podczas stresu zaburzeniu ulega również odżywianie się.
Tutaj jedni doświadczają braku apetytu, u innych zaś ten apetyt zostaje
wzmożony. Zazwyczaj osoby, które w tych trudnych momentach próbują zajeść stres,
najczęściej sięgają po produkty zawierające dużo cukru i soli. Takie wybory
powodują spowolnienie pracy metabolizmu, a co za tym idzie prowadzą do
otyłości i nadwagi. Wiele osób podczas stresu sięga również po alkohol, co
tylko pogarsza ich sytuacje. Alkohol stymuluje nadnercza do zwiększonej produkcji
kortyzolu i adrenaliny, poza tym jest trucizną dla organizmu.
W sytuacjach stresowych powinniśmy spożywać te produkty,
które ograniczą działanie hormonu stresu, a zwiększą poziom hormonu szczęścia
serotoniny. Co zatem jeść?
1. Witamina B, która odpowiada za prawidłową prace
naszego układu nerwowego. Znajdziemy ją m.in. w rybach, mięsie, kaszach,
niektórych warzywach np. brokułach, fasoli czy roślinach strączkowych takich
jak soja, soczewica, ciecierzyca,
2. Witamina C, a więc jemy dużo truskawek na które
właśnie jest sezon, czarne jagody, żurawinę i oczywiście cytrynę,
3. Magnez, który znajduje się w orzechach, fasoli,
płatkach owsianych,
4. Węglowodany, ale tylko te o niskim indeksie
glikemicznym: chleb żytni pełnoziarnisty, kasza kuskus, makaron pełnoziarnisty,
5. Białko zwłaszcza pochodzące z chudego mięsa, ryb, jajek
Nie od dzisiaj wiemy, że wszystko co jemy
ma przeogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i również na to jak się
czujemy i funkcjonujemy. Komponując odpowiednio jadłospis jesteśmy w stanie
wpływać nie tylko na nasz nastrój, ale też budować odporność i skutecznie walczyć ze
stresem. Nasz organizm to koszyczek,
który wypełniamy, im więcej znajduję się w nim dobrego i wartościowego
pożywienia, tym lepiej organizm radzi sobie w życiu. Natomiast wybierając puste
pożywienie, koszyk się nie może zapełnić i tym samym organizm nie ma tego co
jest mu najbardziej potrzebne. Życzę Wam jak najmniej stresu, a jeśli już to
dobrego paliwa na jego pokonanie…
Pozdrawiam Was ciepło, Ania ;)
Komentarze
Prześlij komentarz