TALERZ CUKRZYKA: Buraki
Witajcie,
Wielokrotnie na moim blogu, w artykułach dotyczących odżywiania, pojawiał się już burak. Warzywo, które w swoim składzie zawiera mnóstwo dobrego dla naszego zdrowia, jak i stanowi doskonały element odżywczy dla osób uprawiających sport. Mimo, że dla osób z cukrzycą buraki nie zawsze są zalecane, nie powinniśmy ich traktować jako naszego wroga. Indeks glikemiczny buraków to około 65, a więc sporo, ale korzyści płynące z ich spożywania są naprawdę warte grzechu. Istnieje również dobra metoda konsumowania tego warzywa, aby unikać hiperglikemii. Dzisiaj zatem trochę więcej o burakach.
Wśród sportowców suplementacja burakiem bardzo często uważana jest za naturalną formę dopingu. Teorie na temat poprawy wyników na skutek spożywania buraków są różne. Niektórzy zachwycają się tą suplementacją i odnotowuje się u nich wyraźną poprawę kondycji fizycznej, u innych znowu nie. Zdecydowanie lepsze efekty zauważa się u osób uprawiających sport rekreacyjnie i przy umiarkowanym poborze tlenu.
Suplementacja azotanami, jak pokazały badania przeprowadzone niedawno przez American College of Sport Medicine na 8 biegaczach elity, w testach na 1500 m osiągnęli oni wyniki dobre, ale nie wybitne. Pozostając jeszcze na chwilę przy tych badaniach, warto wspomnieć, że suplementacja azotanami poprawia zdolność wysiłkową w wielu przypadkach. Systematyczne spożywanie soku z buraków konsekwentnie zmniejsza pobór tlenu VO2 o 3-14% u ćwiczących rekreacyjnie, umiarkowanie aktywnych ludzi, podczas stałej pracy na rowerze, bieganiu, chodzeniu. Zmniejszenie poboru tlenu, może być w tym przypadku spowodowane zmniejszeniem poboru energetycznego mięśni oraz lepszą produkcją ATM na jednostkę konsumowanego tlenu.
Natomiast co jeśli chodzi o naszą cukrzycę, dlaczego buraki są tak ważnym elementem naszego jadłospisu mimo sporej zawartości cukru? Przede wszystkim dlatego, że mają one dobroczynny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi o 3 do 10 mm/Hg po 3 godzinach, a efekt ten utrzymuje się po upływie doby. Poza tym buraki wykazują również lekkie działanie moczopędne, co również wpływa na redukcję ciśnienia krwi. Buraki to również regulacja cholesterolu, który często u osób z cukrzycą bywa podwyższony, przeciwdziałają więc miażdżycy. Doskonale wzmacniają układ immunologiczny, przyspieszają gojenie się ran, czy zapobiegają drętwieniu kończyn.
Dostarczanie w postaci farmakologii azotanu sodu lub bogatego w azotany soku z buraków (zawsze lepiej postawić na dostarczenie ważnych składników odżywczych w pożywieniu) ma jeszcze sporo korzyści dla naszego zdrowia. Najważniejsze z nich to:
- buraki pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej,
- wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek, a więc są dobre na niedokrwistość,
- regulują pracę wątroby i woreczka żółciowego,
- regulują pracę przewodu pokarmowego oraz wykazują dobre właściwości w przypadku gojenia wrzodów żołądka,
- doskonale ułatwiają odchudzanie, hamują apetyt, redukują tkankę tłuszczową,
- spożywanie buraków zapewnia doskonałą detoksykację organizmu (wspomaga pracę wątroby, nerek, jelit),
- doskonale sprawdzają się w leczeniu depresji, nerwic, bezsenności, polepszają też koncentracje i pamięć,
- przeciwdziałają demencji oraz chorobie Alzheimera, dzięki dobroczynnemu wpływowi na naszą krew,
Korzyści ze spożywania buraków jest sporo, a cukier w nich zawarty nie powinien nas przerażać. W końcu z nim można sobie poradzić. Moją sprawdzoną metodą na spożywanie buraków bez większej szkody dla mojej cukrzycy, jest po prostu podzielenie sobie dziennej porcji 4 małych buraczków, czy szklanki soku z buraków na 4 części. Wychodzi średnio jeden buraczek, czy większy łyk soku do posiłku. Wilk syty i owca cała. Nie taki burak straszny jak go cukrzycy często malują. Oczywiście myślę tutaj o burakach ugotowanych na parze, bez żadnych ulepszaczy smaku, czy zasmażek. Przez nie na pewno nasz cukier by już ucierpiał i nie tylko on zresztą. Spożywamy buraki i cieszymy się ich dobroczynnymi właściwościami. Zatem jak najbardziej, na zdrowie! :)
Pozdrawiam, Ania :)
Burak gotowany na rzeczywiście wysoki indeks glikemiczny i nie za bardzo jest wskazany dla cukrzyków.Jednak surowy ma go tylko 30, więc jeżeli "pójdziemy" w kierunku spożywania właśnie surowych, dobrych gatunkowo, z ekologicznej uprawy buraków czerwonych np. w formie surówki z jabłkiem, marchewką - jest ok. Można też kisić buraki i pić surowy kiszony sok oraz te kiszone buraki wykorzystywać do surówek. Tak właśnie jako cukrzyk spożywam buraki.
OdpowiedzUsuńSuper i Dziekuje za propozycje- na pewno wykorzystam w swoim menu👍😊
OdpowiedzUsuńJestem cukrzykiem i robię zakwas z buraków uwielbiamy to wszyscy
OdpowiedzUsuńSuper!! Pozdrawiam serdecznie:)
Usuń