TALERZ CUKRZYKA: Jabłka


Witajcie,
Czas na kolejny owoc na naszym cukrzycowym talerzu. Owoc ten dostępny jest na straganach, sklepach przez cały rok. Śmiało można rzec, że sezon na nie nigdy się nie kończy. Dzisiaj myślę oczywiście o naszych polskich jabłkach. Mimo, że jesień mamy już za sobą, sięgamy po nie chętnie i często. Dobrze, bo w jabłkach znaleźć można dużo dobrego dla zdrowia. Jabłka nie tylko dostarczają nam dobrych wartości odżywczych, ale też pomagają nam w naszej cukrzycy.



Dokładnie pamiętam, kiedy to Rosja wstrzymała eksport naszych jabłek do tego kraju. Pamiętacie co się wtedy działo jeśli chodzi o promocję jabłek w Polsce? Owoce dostępne były niemalże wszędzie. Mało tego, w niektórych miejscach można było poczęstować się nimi za darmo. Producenci żywności i napojów zadbali o to, aby również  na półkach sklepowych poszerzyć promocje na jabłka. Myślę, że udało się to znakomicie. Wzrosła sprzedaż, a my zaczęliśmy spożywać ich jeszcze większe ilości. Nawet Rosja nam nie straszna. Przynajmniej z punktu widzenia afery jabłkowej. 

Do dnia dzisiejszego w niektórych kawiarniach, restauracjach, czy hotelach w skrzynce, koszu, czekają na gości mieniące się różnymi barwami piękne jabłka. Mnie samej, dzięki tak zachęcającej inicjatywie, udało się zacząć spożywać więcej jabłek. Wcześniej może nie doceniałam jego walorów? 

Jabłko tak naprawdę może stanowić doskonały wybór na drugie śniadanie. Nie potrzebuje specjalnego przechowywania, nie ma ryzyka, że ulegnie zgnieceniu, rozleje się, czy stanie się coś, co mogłoby nas pozbawić spożycia naszego posiłku. Wrzucamy do torby i w tej samej postaci bierzemy, kiedy mamy ochotę na swoją ulubioną przekąskę. Jabłko to również doskonały dodatek do owsianki, płatków, jogurtu, surówek, deserów, czy innych bardziej wyrafinowanych i wyszukanych dań. Pomysłów na ich spożycie jest bardzo wiele, więc nawet jeśli nie lubi się samego owocu, przemycić do organizmu da się go równie sprytnie.

Nasze jabłka tak naprawdę są cenione na całym świecie ze względu na ich różnorodność i jakość. Anglicy mawiają: „Jedz jabłka, a żaden lekarz nie będzie ci potrzebny”. Nasi dietetycy zalecają dziennie spożycie dwóch jabłek. Jedno z rana dla urody, drugie pod wieczór dla zdrowia. 

Jedzmy jabłka, bo to nie tylko doskonała przekąska w pędzie naszego życia, ale również sporo zdrowia w nim:
  • Solidna dawka witamin i minerałów. W jabłku znajdziesz przede wszystkim sporo witamin: C, B6, A, E i K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Spożywając jabłko ze skórką dostarczamy większe ich ilości.
  • Jabłko może zapobiegać nowotworowi jelita grubego. Owoc zawiera bogatą dawkę błonnika oraz flawonoidów. Naukowcy udowodnili, że osoby, które spożywają jabłka w sporych i regularnych ilościach, wykazują mniejszą zachorowalność na raka jelita grubego o 50%. Należy pamiętać, że należy jeść jabłka ze skórką, bo to właśnie w niej znajduje się najwięcej flawonoidów. 
  • Jabłka chronią przed miażdżycą i zawałem. Ponownie ogromną rolę odgrywa tutaj zawarty w jabłku błonnik, który spowalnia wchłanianie się cholesterolu. Badacze twierdzą, że jabłka poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych w podobnym stopniu, co leki - na przykład statyny, jednak nie mają efektów ubocznych,
  • Jabłko wspomaga wyrównanie cukrzycy. Owoc ma niski indeks glikemiczny, wynosi on 38, a więc bez obaw o nasz nagły wzrost poziomu glukozy możemy spożywać spokojnie. Owoce robią dobrze naszej cukrzycy, również ze względu na wspomniany już wyżej błonnik, który w tym wypadku pomaga regulować poziom cukru we krwi. Jabłka to również wsparcie naszych oczu. Zawarta w nich kwercetyna może hamować pojawienie się zaćmy wśród osób z cukrzycą,
  • Jabłka oczyszczają nasz organizm z toksyn dzięki zawartości pektyn. W trakcie procesu trawienia, błonnik wiąże niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. 


Korzyści wynikających z spożywania jabłek jak widzimy jest sporo. Na pewno warto też włączyć do swojego odżywiania jabłka w momencie, kiedy myślimy o zgubieniu kilku niezbędnych kilogramów, gdyż zawierają stosunkowo niewiele kalorii, około 52 kcal w 100 g, a jedno średnie jabłko waży około 150g. Proces odchudzania jest wsparty również faktem, że po ich spożyciu na długo odczuwamy sytość. Jedzmy polskie jabłka na zdrowie i cieszmy się ich leczniczymi walorami. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty