Zdrowe letnie wybory cukrzyka.

Witajcie,
Pora roku idealna na spożywanie świeżych warzyw i owoców. Nie tylko dlatego, że zawierają one w sobie bardzo dużo potrzebnych nam wartości odżywczych. Latem nasz organizm potrzebuje często ochłodzenia, aby radzić sobie z upalnymi dniami, których w tym roku w końcu nie brakuje. Mimo, że zasada mówi, aby owoce spożywać w godzinach dopołudniowych i jako oddzielny posiłek, większość z nas nie odmówi sobie drobnej chłodnej przekąski w późniejszych porach dnia. W końcu sezon na nie jest bardzo krótki i kiedy jak nie teraz? W dzisiejszym artykule podpowiadam jak zdrowo zadbać o organizm latem…

W Anglii, oprócz tego o czym już pisałam, brakuje mi mojego balkonu, na którym relaksowałam się z moim psem Empim nie tylko w ciepłe weekendy, ale też popołudniami po czasie obowiązków dnia codziennego. W czerwcu, kiedy to jest kulminacyjny moment na spożywanie truskawek, lubiłam sobie zasiąść na wygodnym krzesełku z miską truskawek i podziwiać piękno natury, uciekając myślami w to co najpiękniejsze, czyli własne marzenia. Czasami też towarzyszył mi laptop, przy pomocy którego tworzyłam kolejny artykuł, czy oglądałam następny odcinek ulubionego serialu jakim są Chirurdzy…

Dzisiaj wygląda to inaczej, wierzę jednak, że za niedługo będę miała kilka chwil, aby móc znowu cieszyć się tym czerwcem jak dawniej… Mimo, że większość z nas myśląc o zdrowym odżywianiu pomyśli o tym jak wygląda nasz talerz, czy to co się na nim znajduję jest zdrowe, odżywcze, ma niski IG, odpowiednią zawartość węglowodanów, białka, tłuszczu??? itd. Tymczasem ważna jest również cala otoczka, której nie da się przeliczyć i umiejscowić w żadnej tabelce odżywczej. Tym czymś jest  to jak jemy, w jakich okolicznościach, czy w momencie spożywania naszych posiłków świeci słońce, pada deszcz, czy korzystamy z tych walorów pogodowych i sięgamy po nie… W końcu, kiedy jest piękne lato, o wiele przyjemniej jest spożywać posiłki na świeżym powietrzu, gdzie towarzyszy nam powiew ciepłego wiatru, słońce ogrzewa nasze ciała i powoduje, że zdecydowanie więcej nam się chce…

Mój przepis na zdrowy letni talerz cukrzyka składa się z 4 podstawowych elementów:
  1. Warzywa i owoce – nie ma bardziej sprzyjającego czasu na ich spożywanie jak właśnie wiosna i lato oraz wczesna jesień. Warto wykorzystać ten czas maksymalnie i dbać o to, aby nasze talerze były pełne kolorów i zdrowia, bo kiedy jak nie teraz? Pamiętajmy, że większość z nich to prawdziwa bomba witaminowa, ale też lekka wersja naszego talerza, która pomaga utrzymywać nam wagę w normie i trzymać cukier na dobrym poziomie. Sałatki i surówki to doskonały dodatek do białka i węglowodanów, a odpowiednio skomponowane mogą stać się sycącymi posiłkami. Pamiętajmy o tym, że większość witamin pochodząca z warzyw rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto dodać do nich olej z oliwek, czy lniany. Zanim umyjemy warzywa, pokroimy, posiekamy, przechowujemy je w lodówce. Najbardziej trafionymi warzywami na upały są: seler naciowy, szparagi, koper, natka pietruszki. Owoce bardzo dobrze chłodzą nasz organizm, a poza tym dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, że są węglowodanami, często zawierającymi wysoki IG, a więc szybko podnoszą nasz cukier. Jeżeli nie mamy problemów z trawieniem warto spożywać ze skórką, gdyż w niej zawarte jest w owocach to co najlepsze.
  2. Woda - o nawadnianiu nie powinniśmy zapominać nigdy, zwłaszcza w upalne dni. Nasz organizm ma wtedy tendencje do zatrzymywania płynów stąd często pojawiające się opuchnięcia. Dlatego w gorące dni potrzebujemy zdecydowanie więcej nawodnienia niż normalnie. Warto mieć ten ważny element na uwadze, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, reguluje wiele procesów w naszym ciele oraz ma korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowych wartości naszej glikemii.
  3. Klimat talerza – nie tylko to co na talerzu jest ważne, ale to w jakim klimacie spożywamy swój posiłek. O ile w ciągu dnia brakuje nam czasu, aby nacieszyć się panującą pogodą, o tyle popołudniami, czy też w pogodny weekend mamy szanse wyjść na świeże powietrze i tam skonsumować poranne śniadanie z kawą przy promieniach wschodzącego słońca, czy zjeść później obiad. A może jakaś biesiada z przyjaciółmi. Sezon na grillowanie to doskonała okazja, aby celebrować i zdrowie na talerzu i spotkania w gronie znajomych.
  4. Ruch – dzień bez ruchu to dzień do tyłu, takie jest moje zdanie i odczucie, odkąd rozpoczęłam przygodę ze sportem, która dla przypomnienia trwa już 5 lat. Warto wykorzystać fakt, że dni są bardzo długie, podaż witaminy D wysoka, więc bez wymówek - ruch wskazany. Nie ma lepszej formy aktywności jak ta w plenerze, która dodatkowo dotlenia odpowiednio nasz organizm i sprawia, że nasza satysfakcja z odbytego treningu jest dużo większa niż ta na siłowni. 

A Ty jakie preferujesz zdrowe wybory na letnie dni? Może chcesz się tym pochwalić zamieszczając pod artykułem w komentarzu :) Każdy mile widziany. Tymczasem życzę Wam dużo zdrowia każdego dnia :)

Komentarze

Popularne posty