Cukrzyca z przyprawami na talerzu.

Witajcie,
Na moim blogu już dawno nie było nic na temat odżywiania w cukrzycy. Temat ważny, bo w końcu ta kwestia jest bardzo ważnym czynnikiem, który wpływa na nasz poziom glukozy we krwi oraz wiele innych spraw dotyczących zdrowia. Dzisiaj zajmę się przyprawami, które pomagają wyrównać poziom glukozy. Poza tym rozgrzewają, co zapewne w porze jesieni i zimy jest mile widziane, oraz budują wytrzymałość sportową. Bogactwo przypraw w Polsce jest wciąż mało doceniane. Może dlatego, że wciąż za podstawę wielu z nas uważa sól i pieprz? Tymczasem ta pierwsza bardziej szkodzi niż pomaga, no chyba, że wspiera zatrzymywanie wody w organizmie. Czas zatem na moc przypraw w cukrzycy...

Pamiętam swoją pierwszą podróż za granicę, a w jej trakcie odwiedziny w jednym ze stoisk z naturalnymi przyprawami.  Świat przypraw, który wcześniej był mi nieznany w większości nawet ze słyszenia. Nagle zjawiam się na straganie, gdzie mam do czynienia z czystą postacią ziół, bez dodatku żadnej soli. W sumie do końca nawet nie wiedziałam co mam kupić, ale aromat jaki panował w sklepie przyprawiał o obłęd wszystkie zmysły i pobudzał kubki smakowe. Z całego bogatego asortymentu zdecydowałam się na kupno kurkumy, curry, cynamonu oraz papryki. Po powrocie do domu z dziką chęcią i rozkoszą oraz wspomnieniem wakacji zaczęłam ich używać w swojej kuchni. Rzadko, bo ówcześnie mało co gotowałam, ale od czegoś trzeba było zacząć… Moja przygoda z przyprawami i eksperymentami z nimi w kuchni rozpoczęła się dokładnie w ten sposób.

W codziennym życiu nie wystarczy tylko podawać insulinę, czy zażywać przepisane przez lekarza diabetologa pigułki, aby móc cieszyć się prawidłowym poziomem glukozy we krwi. Cukrzyca wymaga od chorego czegoś więcej. Im więcej pracy włożymy w dbanie o nią, zważając na odżywianie, styl życia, aktywność fizyczną, tym dłużej będziemy mogli cieszyć się dobrą formą, co przy cukrzycy jest kwestią kluczową. Przyprawiać życie z cukrzycą dla lepszego poziomu, ale czym?

  • Curry – to bez wątpienia jedna z moich najchętniej i najczęściej stosowanych przypraw do potraw. Nie mogę pominąć faktu, że curry jest przede wszystkim nie tylko uznaną cenioną przyprawą w kuchni na całym świecie, ale też najbardziej aromatyczną. Można ją stosować praktycznie do wszystkiego: sosów, ryb, mięs, sałatek, serów. Curry pomaga nam utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, a także zmniejsza ryzyko negatywnego wpływu stresu oksydacyjnego na nasz organizm.
  • Czosnek – to kolejna moja ulubiona przyprawa, bez dodatku której nie wyobrażam sobie swojej kuchni. Czosnek doceniany jest w kuchniach na całym świecie. Nie da się ukryć, że wzbogaca smak i aromat potraw, a przede wszystkim czosnek ma zastosowanie prozdrowotne. W przypadku cukrzycy spożycie czosnku obniża poziom glukozy. Poza tym czosnek poprawia nasza odporność. 
  • Imbir – gorąca herbata z imbirem na jesienny chłodny dzień? Oprócz tego, że doskonale smakuje, rozgrzewa, to również pozytywnie wpływa na wyrównanie cukru, zwłaszcza w przypadku osób z cukrzycą typu 2. Imbir wpływa na pracę wątroby, pobudzając wydzielanie enzymów wątrobowych, które odpowiadają za rozkład glukozy. 
  • Cynamon – moje skojarzenie z cynamonem wiąże się z kawą. Po raz pierwszy spróbowałam cynamonu, kiedy to koleżanka poczęstowała mnie pyszną kawą, w której skład wchodziła naturalnie kawa, mleko i oczywiście cynamon. Cynamon to nie tylko dobry dodatek smakowy, ale spożywanie cynamonu powoduje uczucie sytości, a więc minimalizuje napady głodu, ponieważ normalizuje gospodarkę węglowodanową organizmu. Poza tym cynamon uwrażliwia nasze komórki na insulinę i obniża poziom glukozy we krwi.
  • Kurkuma – wymieniam ją jako ostatnią, ale to po nią jeżeli chodzi o świat przypraw sięgnęłam po raz pierwszy. Niestety w naszym kraju zalety kurkumy są wciąż mało doceniane. Szkoda, bo jest ona bardzo mocnym sojusznikiem w walce z wieloma problemami zdrowotnymi XXI wieku. Kurkuma jeżeli chodzi o samą cukrzycę pomaga regulować poziom glukozy, a w przypadku osób chorujących na 2 typ cukrzycy pomaga wydzielać insulinę. Poza tym spożycie kurkumy przyspiesza metabolizm, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, redukuje stany zapalne w organizmie, a także sprzyja regeneracji po aktywności sportowej.


Przedstawiłam Wam moje ulubione przyprawy, które goszczą w mojej kuchni, pomagając w codziennym życiu z cukrzycą, które ma również smak, zapach i dobrą formę. Jeżeli macie ochotę dorzucić coś od siebie, nie wahajcie się. Przyprawmy sobie życie z cukrzycą i nie bójmy się eksperymentować :) Smaczności :)

Komentarze

  1. Chociaż cukrzykiem nie jestem to po ten zestaw przypraw sięgam regularnie. No może za wyjątkiem imbiru, który toleruje jedynie w plasterkach do zimowej herbaty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:)Dziękuję za odwiedziny oraz pozostawienie komentarza:) Pozdrawiam i życzę smaczności:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty