Warzywa zdrowotności...
Witajcie,
Ponieważ wkroczyliśmy w okres, gdzie na naszych stołach,
talerzach może gościć jak najwięcej świeżych warzyw, warto ten czas
wykorzystać. Wiele z nich jest przede wszystkim zalecanych w odżywianiu osób z
cukrzycą. Warzywa zdrowe są wiemy
wszyscy. Niestety wciąż zjadamy ich zbyt mało. Większość zamiast solidnej dawki
witamin i wielu wartości odżywczych płynących z warzyw, świadomie decyduję się
na produkty, które mało co mają wspólnego z naszym dobrem.
Wciąż za mało, ale jednak jest już o wiele lepiej, jak
jeszcze kilka lat temu. W końcu odkąd weszła moda na fit, coraz więcej osób
chce nie tylko zdrowo wyglądać, ale też zdrowo jeść.
Gdzie i co najlepszego w warzywach?
1. Szparagi, o których już pisałam. <link> Pamiętajmy, że sezon na szparagi jest
krótki i trwa tylko dwa miesiące, kto jeszcze nie miał ich w tym roku na swoim talerzu,
niech czym prędzej o tym pomyśli,
2. Karczochy, w momencie kiedy mija sezon na pyszne
i zdrowe szparagi, na ich miejsce wchodzą właśnie karczochy. Są bogatym źródłem
błonnika, bo w 100 g zawierają aż 5,4 g, oraz węglowodanów 10,4 g. Oprócz tego
zawierają cynarynę, która pomaga w problemach związanych z wolnym metabolizmem,
inulinę oraz antyoksydanty, który zmniejsza wchłanianie cukrów w przewodzie
pokarmowym. Najlepsze okazy karczochów są ciężkie i jędrne. Jadalne są nie
tylko serca karczocha ale i jego nieco gorzkawa łodyga oraz liście. Najpierw
należy odciąż 1/3 górnej części kwiatów i usunąć kolce z pozostałej części
kwiatu. Można je grillować, piec, gotować w osolonej wodzie, na parze przez
30-40 minut. Są bardzo wyraziste w smaku, doskonale nadają się również do
sałatek czy pizzy. Szczególnie polecane są osobą odchudzającym się, gdyż
hamują apetyt. Zmniejszają również poziom złego cholesterolu, a zawarta inulina
reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto stymuluje wydzielanie żółci, co pomaga
wątrobie dobrze oczyszczać organizm.
3. Marchewka to kolejne bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, wśród których najważniejszym jest beta-karoten. Właśnie on
zapewnia nam piękną opaleniznę, właściwe funkcjonowanie wzroku, odporność, raz
może uchronić przed rozwojem nowotworów. Jest bogatym źródłem witamin: C, E, K,
B6, a także zawiera minerały: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód, cynk. Osobiście bardzo lubię świeży sok marchwiowy, którego dziennie staram się
wypijać dwie szklanki. Rzeczywiście taka codzienna dawka beta-karotenu
korzystnie wpływa na mój wzrok, a skóra
przez cały rok jest muśnięta słońcem,
4. Pomidor to kolejne warzywo, które niesamowicie
dobrze robi oczom. Poza tym to wspaniałe źródło potasu, dzięki któremu nasze
serce i mięśnie mają się dobrze. Likopen, który ma działanie przeciw utleniające, oraz zawarta w nich witamina C są właśnie tym dobrem dla
oczu. Pomidor opóźnia również procesy starzenia się, zapobiega miażdżycy i
zawałom, ma działanie przeciwnowotworowe, wspomaga odporność, trawienie, pomaga
w walce z nadwagą 100 g to tylko 18 Kcal
poprawia prace układu nerwowego, ma właściwości upiększające. Zawiera w sobie
całe bogactwo witamin i minerałów. Najwięcej likopenu znajduję się w
koncentratach, dobrym keczupie, pomidorach gotowanych i pieczonych. Aby ten
cenny przeciwutleniacz lepiej się wchłaniał, warto dodać do nich tłuszczu,
najlepiej bogatego w witaminę E i kwasy omega-3.
Także jemy warzywa i nie żałujemy sobie ich
w żadnym posiłku. Nie ma przecież nic
lepszego dla organizmu jak pięknie wypełniony po same brzegi talerz warzywami.
Nawet jeśli Wasze podniebienia nie są zbyt chętne, aby się nimi rozkoszować, to
niech przekona Was ta cała paleta dobroci jaka płynie z wartości odżywczych.
Wiosna, lato to najpiękniejsze kolory również na naszych talerzach, a więc nie
ma na co czekać… Pamiętajmy zawsze, że jesteśmy tym co jemy, a nasz organizm
zawsze odpłaca nam tym czym go karmimy. Dużo zdrowego i smacznego dla Was :)
Pozdrawiam, Ania :)
Komentarze
Prześlij komentarz