Olej kokosowy...

Witajcie,
Jakiś czas temu koleżanka podpowiedziała mi, abym zamieniła łyżeczkę masła orzechowego, która dodaje do porannego koktajlu na olej kokosowy. Dotychczas zazwyczaj używałam go do smażenia czy sałatek. Spróbowałam zatem od razu następnego dnia, porada okazała się prze smaczna. Zapewne niejeden raz już, słyszeliście o oleju kokosowym, który zresztą ostatnio jest bardzo popularny. Dzisiaj to co w nim najważniejsze…


Zawsze uwielbiałam zapach kokosowy i od najmłodszych już lat jest to jeden z moich ulubionych słodkich smaków. Poza tym z kokosem kojarzy mi się mnóstwo innych przyjemności, takich jak morze Karaibskie, palmy, piękne piaszczyste plaże. Dlatego też uwielbiam używać go w kuchni do przygotowywania różnych potraw, czy też deserów. Myślę, że warto zaprosić olej kokosowy do swojej kuchni i nie tylko, gdyż posiada on wiele właściwości, które bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie. Poza tym może on służyć do różnych celów, które nie mają nic wspólnego z jedzeniem. Stanowi bardzo dobre nawilżenie skóry, co na pewno pomoże nam polepszyć jej jakoś, zwłaszcza, że część osób chorych na cukrzycę, cierpi na jej nadmierną suchość.


Oto najważniejsze właściwości oleju kokosowego: 
1. Olej kokosowy zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych dzięki którym ma dużą wartość odżywczą i właściwości lecznicze,
2. Ludzie, którzy jedzą większą ilość produktów z kokosów należą do najzdrowszych ludzi na naszej planecie,
3. Olej kokosowy może zwiększyć wydatek energetyczny ciała, pomagając spalić więcej tłuszczu. Szczególnie ten nagromadzony w jamie brzusznej.
4. Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym może mieć działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybicze, może pomagać w leczeniu wszelkich zakażeń, schorzeń wirusowych jak opryszczka, wirusy wywołujące wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego. O wrzodach, i innych dolegliwościach układu pokarmowego możecie przeczytać więcej na stronie  http://drogadosiebie.pl/wrzody/ 
5. Olej kokosowy może zmniejszyć łaknienie, powodować że mniej jesz nawet nie będąc tego świadomym. Wspomaga odchudzanie, spalanie kalorii i pobudza metabolizm, dlatego stosowany jest w dietach odchudzających i sportowych,
6. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym są włączone do ketonów, które mogą łagodzić napady padaczkowe i epilepsję,
7. Olej kokosowy może poprawić poziom cholesterolu całkowitego, HDL i LDL we krwi oraz zmniejszyć ryzyko chorób serca,
8. Olej kokosowy może chronić włosy przed uszkodzeniami, nawilża skórę i działa jak krem przeciwsłoneczny, chroni skórę przed starzeniem, ujędrniając ją i uelastyczniając.


Zastosowanie: 
- ze względu na niską zawartość utleniających się kwasów tłuszczowych może być używany do smażenia w wysokich temperaturach. Świetnie nadaje się do smażenia mięs, ryb i warzyw
- można go stosować także na zimno - jako dodatek do koktajli i napojów owocowych, sałatek
- osobom odchudzającym się i sportowcom poleca się stosowanie 2 łyżek oleju kokosowego dziennie,
- bardzo często stosowany jest też w kosmetyce: na twarz, ciało, włosy i paznokcie.


Myślę, że warto pochylić się nad tym co ma do zaoferowania w swojej palecie korzyści olej kokosowy. Ciekawa jestem, czy ktoś z Was się skusi? Nie zapominajcie też o wodzie kokosowej o której pisałam już wcześniej na swoim blogu, bo ona w końcu też dobrze robi naszemu organizmowi. Także jak widać kokos nie tylko dobry ma smak i zapach, ale tych dobroci posiada mnóstwo :) Smaczności na cały dzisiejszy dzień i nie tylko. 

Pozdrawiam, Ania :)


Komentarze

  1. Olej kokosowy tylko zimno tłoczony,bo rafinat w sumie podczas smażenia tez się nie odkłada, ale nie daje nam żadnych właściwości ;p

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty