Redukcja wspomagana białkiem.
W tym tygodniu zajmę się podstawowymi składnikami odżywczymi
naszego żywienia, czyli węglowodanami, białkiem, i tłuszczem. Dzisiaj pragnę
skupić się na głównym budulcu, pełniącym funkcję odnowy, oraz mogącym
dostarczać naszemu ustrojowi energii (1 g – 1 kcal), czyli na białku.
Gdy chcemy przyspieszyć spalanie tłuszczu dążymy bardzo
często do ujemnego bilansu energetycznego. Planując redukcję należy zadbać o
to, aby udział białka wynosił 15-30% i tutaj dla trenujących będzie to 15%,
dla nietrenujących około 12%, obniżamy oczywiście węglowodany do poziomu
40-50%, tłuszcze do 15-20%. Dużo większe efekty osiągniemy gdy zredukujemy
węglowodany do minimum, a swoją energie nakierujemy na tłuszcz – oczywiście ten
zdrowy. Dla wielu z nas zalecanie spożycia wszystkich posiłków jest zazwyczaj oczywiste i jasne, gorzej
jednak wygląda to w praktyce. Codzienne tempo życia, nadmiar obowiązków bardzo często
uniemożliwia nam przygotowanie wszystkich posiłków. Staramy się jednak zawsze
dążyć do naturalnych źródeł składników odżywczych. Jeżeli jednak nie zawsze jest to możliwe dobrym rozwiązaniem jest
przygotowanie sobie np. do pracy szejka, który w szybki sposób wzbogaci naszą
dietę w pełnowartościowe proteiny. Zaoszczędzisz w ten sposób czas i nakręcisz
swój metabolizm. Warto też zapewnić sobie taką suplementację do 30 minut po
treningu, aby odbudować mięśnie. Jak to się dzieje, że białko przyspiesza redukcję?
Chodzi głównie o to, ze nasz organizm musi „włożyć” o wiele więcej energii,
nawet o 20-30% ciepła, stąd efekt odchudzający. Także główne zalety spożywania
białka to: zwiększenie tempa przemiany materii, efekt sytości, a także szybsza
regeneracja. Pamiętajcie jednak, że białka uwzględniamy w dawkowaniu insuliny:
1WBT to każde 100 kcal z białkowo-tłuszczowej części spożywanego produktu. Ja osobiście stosuję koktajle
białkowo-węglowodanowe zaraz po treningu, który składa się z 100 ml. mleka,
oraz 33.1 g białka. Podaję około 1 j. insuliny w bolusie prostym, 1 j. w
bolusie złożonym na 2 h, Ważne również, osoby, które mają problemy z nerkami,
czy nefropatie, zaleca się ograniczyć spożycie białka.
Białko które stosuje:
Trzymajcie się i do następnego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz