Redukcja wspomagana białkiem.


Witajcie! 

W tym tygodniu zajmę się podstawowymi składnikami odżywczymi naszego żywienia, czyli węglowodanami, białkiem, i tłuszczem. Dzisiaj pragnę skupić się na głównym budulcu, pełniącym funkcję odnowy, oraz mogącym dostarczać naszemu ustrojowi energii (1 g – 1 kcal), czyli na białku.

Białko na masę, białko na rzeźbę, białko na to i na tamto. Jak w końcu z nim jest?

Gdy chcemy przyspieszyć spalanie tłuszczu dążymy bardzo często do ujemnego bilansu energetycznego. Planując redukcję należy zadbać o to, aby udział białka wynosił 15-30% i tutaj dla trenujących będzie to 15%, dla nietrenujących około 12%, obniżamy oczywiście węglowodany do poziomu 40-50%, tłuszcze do 15-20%. Dużo większe efekty osiągniemy gdy zredukujemy węglowodany do minimum, a swoją energie nakierujemy na tłuszcz – oczywiście ten zdrowy. Dla wielu z nas zalecanie spożycia wszystkich posiłków  jest zazwyczaj oczywiste i jasne, gorzej jednak wygląda to w praktyce. Codzienne tempo życia, nadmiar obowiązków bardzo często uniemożliwia nam przygotowanie wszystkich posiłków. Staramy się jednak zawsze dążyć do naturalnych źródeł składników odżywczych. Jeżeli jednak nie zawsze jest to możliwe dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie sobie np. do pracy szejka, który w szybki sposób wzbogaci naszą dietę w pełnowartościowe proteiny. Zaoszczędzisz w ten sposób czas i nakręcisz swój metabolizm. Warto też zapewnić sobie taką suplementację do 30 minut po treningu, aby odbudować mięśnie. Jak to się dzieje, że białko przyspiesza redukcję? Chodzi głównie o to, ze nasz organizm musi „włożyć” o wiele więcej energii, nawet o 20-30% ciepła, stąd efekt odchudzający. Także główne zalety spożywania białka to: zwiększenie tempa przemiany materii, efekt sytości, a także szybsza regeneracja. Pamiętajcie jednak, że białka uwzględniamy w dawkowaniu insuliny: 1WBT  to każde 100 kcal z białkowo-tłuszczowej części spożywanego produktu. Ja osobiście stosuję koktajle białkowo-węglowodanowe zaraz po treningu, który składa się z 100 ml. mleka, oraz 33.1 g białka. Podaję około 1 j. insuliny w bolusie prostym, 1 j. w bolusie złożonym na 2 h, Ważne również, osoby, które mają problemy z nerkami, czy nefropatie, zaleca się ograniczyć spożycie białka. 



Białko które stosuje: 




Trzymajcie się i do następnego! :) 


Komentarze

Popularne posty