Indeks Sytości (IS)
Witajcie,
Zawsze kiedy zastanawiamy się dlaczego jedne zjadane
produkty są bardziej sycące, drugie mniej będziemy brać pod uwagę kolejny z
ważnych indeksów. Było już o indeksie
glikemicznym, czas dzisiaj na kolejny z rodziny, a mianowicie IS(indeks
sytości)…
Czym jest IS?
Indeks sytości jest niczym innym jak subiektywnym odczuciem
sytości po spożyciu danego produktu. Tutaj produktem wzorcowym, a więc takim do
którego będziemy porównywać inne produkty jest białe pieczywo, którego IS
wynosi 100%. W związku z tym wszystkie produkty, których IS będzie wynosił
powyżej 100%, będą bardziej sycące od białego pieczywa, natomiast te poniżej tej wartości mniej. Produktami o
bardzo wysokim IS są m.in. ryby, które oprócz tego jak wiemy posiadają zdrowe
tłuszcze, a także ziemniaki, które tak
naprawdę nie tuczą, chyba, że są spożywane z sosami czy różnego typu
zasmażkami. Największy wpływ na indeks sytości ma zawartość poszczególnych
składników odżywczych w produktach i tak białko, błonnik pokarmowy oraz woda
będą podnosić indeks, a tłuszcze będą zmniejszać jego poziom. Nie bez znaczenia
pozostaję również sposób obróbki termicznej żywności.
Pamiętajmy!!!
Przechowuj w sposób prawidłowy wszystkie produkty oraz dbaj
o zachowanie jak najwyższych wartości odżywczych pożywienia.
- produkty sypkie kasze, ryz oraz makarony
przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Zwracaj uwagę na datę ważności
do spożycia podczas zakupów oraz zapisuj je na swoich pojemnikach,
- owoce i warzywa przechowuj w foli spożywczej w lodówce.
Zawsze oglądaj je przed spożyciem.
- do smażenia używaj olejów o wysokiej temperaturze dymienia: olej rzepakowy, ryżowy, kokosowy
- do sałatek najlepsze są oliwa z oliwek, olej lniany -
pamiętamy, że po miesiącu od otwarcia butelki należy go wyrzucić. Pamiętajmy, że większość witamin w naszych ulubionych sałatkach rozpuszczają się tylko w
tłuszczach.
- gotowanie, lepsze niż smażenie,
- ciekawostka, kuchenka mikrofalowa wobec, której krążą w
przeważającej części negatywne opinie okazuję się najzdrowszą metodą obróbki.
Przykładowo, aby przygotować warzywa do spożycia w garnku do gotowania na parze
potrzebujemy około 25-30 minut, a w kuchence potrwa to zaledwie 5 minut.
Naturalnie, że w krótszym czasie produkt straci mniej wartości niż w dłuższym.
Natomiast jeśli chodzi o tzw. szkodliwe promieniowanie to jest ono automatycznie
wychwytywane i uwalniane, a więc nie przenika w żaden sposób do naszego
pożywienia.
Mamy zatem już dwa ważne indeksy, a więc jesteśmy o kolejny
krok do przodu w dobraniu i stworzeniu
optymalnie zbilansowanego pierwszego zdrowego posiłku J Poza tym jak zapewne wiecie, zauważyliście,
produkty o wysokim IS posiadają niski IG, co oznacza, że zdrowe odżywianie, utrzymanie
poziomów glukozy na dobrym poziomie wcale nie muszą wiązać się z głodówką.
Życzę Wam Powodzenia i Smaczności!!:))
Pozdrawiam, Ania! :)
Komentarze
Prześlij komentarz