Ładunek glikemiczny (ŁG)
Witajcie
Ponieważ było już o indeksie glikemicznym oraz indeksie
sytości, dzisiaj czas na ładunek glikemiczny. Jak zapewne większość z nas, osób
z cukrzycą doskonale wie, czym jest indeks glikemiczny, tak nie zawsze znany
jest ładunek glikemiczny...
Ładunek glikemiczny (ŁG) jest to wskaźnik, który oprócz
indeksu glikemicznego bierze pod uwagę ilość węglowodanów występujących w
porcji. Aby obliczyć ładunek glikemiczny mnożymy indeks glikemiczny przez ilość węglowodanów w gramach i dzielimy przez
sto.
Ładunek glikemiczny = IG x ilość węglowodanów w porcji produktu w gramach/100
Klasyfikacja ŁG przedstawia się następująco:
- < 10 niski ŁG
- 10-19 średni ŁG
- >20 wysoki ŁG
Ładunek glikemiczny eliminuję pewien błąd obecny we
wskaźniku IG. On również określa poziom oraz tempo wzrostu i spadku cukru we
krwi, jednak nie po zjedzeniu dawki zawierającej 50 g węglowodanów, tylko
standardowej porcji - np. dwóch kromek chleba. Na pierwszy rzut oka różnica
może wydawać się nieistotna, ale wiele przykładów pokazuję, ze jest bardzo
istotna. Doskonałym przykładem jest arbuz.
Owoc ten ma IG 75 - czyli wysoki, bo powyżej 55. Jednak, by przyswoić z
arbuza 50 g węglowodanów, musimy zjeść aż 700 g. Jeśli spojrzymy na ładunek glikemiczny
określany dla 100 gramowego plastra arbuza, sytuacja jest diametralnie różna.
ŁG wynosi tylko 3,6, podczas gdy wysoki poziom zaczyna się dopiero od 10.
Skoki poziomu cukru we krwi mają ogromne znaczenie dla nas
osób z cukrzycą, ale i nie tylko. Zbyt duże wahania poziomu glukozy
niekorzystnie wpływają na sprawność fizyczną, umysłowy oraz uczucie sytości i
głodu, również u osób bez cukrzycy. Aby
uniknąć tych niekorzystnych dla naszego organizmu sytuacji zaleca się spożywanie
produktów o niskim i średnim ŁG. Charakteryzują się one tym, że poziom cukru
rośnie powoli, przez długi czas jest na optymalnym poziomie, po czym znów wolno
spada. Dostarczając je regularnie, osiągamy to, co najważniejsze - utrzymywanie
poziomu cukru na mniej więcej stałym poziomie przez cały dzień. Dzięki temu nie
tylko możemy lepiej funkcjonować, ale też zużywamy energię na bieżąco, co
oznacza, że nie będzie się ona odkładała w postaci zbędnych kilogramów.
Życzę Wam Powodzenia!!
Pozdrawiam serdecznie, Ania ::)
Nie da się ukryć, że coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je, jakiej jakości są produkty i jaki mają ładunek glikemiczny. A jeśli mowa już o ŁG, to polecam wam zajrzeć na stronę https://dawidwozniakowski.pl/dieta/ladunek-glikemiczny/ - znajdziecie tam bardzo ciekawy artykuł na ten temat.
OdpowiedzUsuń