Na dzień dobry, dobra kawa...
Witajcie!
Prawie większość osób, nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia
od filiżanki kawy i dzieje się tak niemalże na całej kuli ziemskiej. Często
pijamy ją do śniadania, zdarza się również, że kubek z kawą jest naszym partnerem
w pracy, jak i przyjemnym dodatkiem towarzyszącym naszym spotkaniom tuż po jej zakończeniu. Co tu dużo pisać,
prawdziwym smakoszom nie brakuję okazji, aby oddać się swojej przyjemności
płynącej z spożycia kawy…
Wiele substancji i produktów, które spożywamy budzi
kontrowersję. Specjaliści od żywienia także co do kawy mają podzielone zdania.
Jedni twierdzą, ze kawa jest dobra, inni znowu wymieniają to wszystko co z nią
szkodliwego związane. W tym miejscu przytoczę najważniejsze argumenty obu
stanowisk do jakich udało mi się dotrzeć.
Korzyści wynikające z picia kawy:
- zapobieganie rozwojowi chorób takich jak:
insulinooporność, cukrzyca typu 2, niektóre choroby wątroby, gdyż zawiera związki
roślinne o właściwościach antyutleniających
- zawarte w niej niacyna, potas, magnes, antyutleniacze
korzystnie wpływają na metabolizm glukozy
- opóźnia proces starzenia się komórek
- pobudza i wzmaga aktywność umysłową oraz poprawia
nastrój,
- podnosi możliwości
skupienia uwagi i wydłuża czas koncentracji
Negatywne skutki picia kawy:
- podnosi poziom cukru we krwi
- zmniejsza wrażliwość tkanek na insulinę
- zwiększa poziom ciśnienia krwi, podnosi stężenie
cholesterolu, oraz działa niekorzystnie na śródbłonek naczyniowy przyczyniając
się do rozwoju chorób naczyniowo sercowych,
Bezpieczna dawka kofeiny na dobę to 600 mg dla osób nie
cierpiących na żadne przewlekłe choroby wątrobowe, czy nietolerancje kofeiny.
Należy pamiętać, że kofeina zawarta jest również w spożywanej przez nas w ciągu
dnia herbacie, napojach energetyzujących, coli, czy czekoladzie.
Zawartość kofeiny przedstawia się następująco:
- 1 filiżanka kawy ok. 150 ml.- 100 mg kofeiny
- 1 filiżanki kawy bezkofeinowej – 6 mg. kofeiny
- 1 filiżanka espresso- 40-110 mg kofeiny
- 1 filiżanka herbaty – ok. 40-60 mg kofeiny
- napój typu cola ok. 200 ml- ok. 20-60 mg kofeiny
Przyznam się szczerze, że nie wiem co tak naprawdę myśleć o
spożyciu kawy? Nie wyobrażam sobie dnia bez niej i tak naprawdę nigdy nie
zaobserwowałam, aby po jej spożyciu mój poziom cukru ulegał zmianie, a w
konsekwencji musiałabym uwzględniać ją w dawkowaniu insuliny. Oczywiście kiedy
myślę o kawie czarnej, czy z odrobiną mleka, bo 200 ml Latte to 1 WW i tutaj
kawa cukier podnosi. Nie wiem też, jak
to jest z tą insulinoopornością w naszym przypadku? Naprawdę nie wiem, a dziennie spożywam jej
średnio trzy filiżanki. Jedyną możliwością, aby móc się określić co do poglądu
na temat kawy jest chyba eksperyment odstawienia kofeiny na jakiś czas i
zbadanie tematu bliżej. Byłoby to jednak zbyt trudne jak dla mnieJ Myślę, że jedynym
słusznym podejściem jest zachowanie zdrowego rozsądku, zarówno co do opinii na
temat spożywania kawy, jak i samego degustowania się jej aromatem.
Ciekawa
jestem Waszych spostrzeżeń?
Piszcie, komentujcie, dzielcie się swoimi doświadczeniami.
Piszcie, komentujcie, dzielcie się swoimi doświadczeniami.
Pozdrawiam, Ania :)
Komentarze
Prześlij komentarz