Jajko w diecie cukrzycowej i nie tylko...
źródło zdjęcia: pinterest.com
Witajcie,
Ponieważ wielkimi krokami zbliżamy się do Wielkanocy, czasu,
gdzie w menu niemalże na wszystkich stołach dominować będzie jajko, dzisiaj
właśnie kilka słów o nim. Jajko od wieków uważane jest za dar życia, o czym
doskonale wiemy. Doskonale też znamy wszystkie mity jakie wokół jajka do dnia
dzisiejszego zdążyły już powstać…
Było tego tyle, ze ja w którymś momencie swojego życia tak
się przeraziłam, ze wykluczyłam jajka z odżywienia w ogóle. Nawet w okresie
Wielkanocy na świąteczne śniadanie nie dopuszczałam do siebie tej myśli, że
mogłabym spożyć chociażby jedno. Sam
widok żółtka uruchamiał we mnie całą wyobraźnie, w której od razu pojawiał się daleko
odbiegający od normy cholesterol, a wraz z nim cały szereg chorób typu
miażdżyca itd. Trwało to jakieś kilka lat, zanim zmieniłam podejście do jajek i był to właśnie moment kiedy rozpoczęłam przygodę ze sportem.
Wybierając się do sklepu po jajka mamy do wyboru całą ich paletę.
Tak naprawdę zwykły laik bierze pierwsze lepsze z brzegu i jest zadowolony, być może w drodze
powrotnej wyobraża sobie jaki zrobi z nich pożytek. Co niektóry przed zakupem
sprawdzi datę do spożycia, pozostali nie zdążą. Najlepszym rozwiązaniem jest
zakup jajek od zaufanego sprzedawcy ze wsi, ale nie zawsze niestety mamy taką
możliwość luksusu.
W wyborze jajek warto
jest zwrócić uwagę przede wszystkim na:
- Symbol – np. 0 – oznacza chów ekologiczny, 3-
jajka z chowu klatkowego, gdzie kury je znoszące żyją w ciasnych i dusznych
klatkach. Im symbol niższy tym lepiej
- Klasa – A – jajko świeże, B - jajko drugiej
klasy, C - jajka, które nigdy nie powinny trafić do sprzedaży
Warto również mieć świadomość ile cennego spożywanie jajka
daje:
1. Wspomagają utratę tkanki tłuszczowej – w jajku
znajdziesz: białko, które zaspakaja i hamuję apetyt, leucyna zwiększa syntezę białek,
zmniejsza katabolizm, a żółtko jest
źródłem choliny, która wraz z innymi składnikami zapewni spalanie tkanki
tłuszczowej. Polecam spożywać na śniadanie lub kolację
2. Pomagają budować; sprawność, mięśnie i siłę -
zawierają świetnej jakości białko, witaminy i minerały
3. Zadbasz o swoje oczy (często wykorzystywane w
terapii chorób oczu) - są doskonałym żródłem luteiny, zeaksantynę
4. Ochrona przed nowotworami – są żródłem selenu,
bardzo ważnego mikroelementu w walce z rakiem. Warto dodawać jajko do posiłków
składających się głównie z warzyw i owoców
5. Tłuszcze zawarte w jajkach są dobre –
przeważająca część tłuszczu zawartego w jajku to tłuszcze nienasycone
6. Przeciwdziała cukrzycy – istnieją badania, które
mówią o tym, ze jedzenie 4 jajek w tygodniu przeciwdziała rozwojowi cukrzycy
typu II, gdyż znajdują się w nich składniki, które przyspieszają metabolizm, co
przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi
Jak wspomniałam wyżej, jajka powróciły do mnie od momentu
kiedy zaczęłam uprawiać sport, a co za tym idzie świadomiej zwracać uwagę na to
co jem. W tygodniu spożywam dwa, w postaci ugotowanej, gdzie białko jest
ścięte, a żółtko lekko płynne. Czasami stanowią składnik sałatki, a czasami
skusze się na luksus w postaci omleta z moim ulubionym dodatkiem jakim są tutaj pieczarki. Jeśli
chodzi o mój cholesterol, a więc moja zmorę skojarzeniową jeśli chodzi o
spożywanie jajek, to utrzymuję się w pożądanej normie. W zasadzie robię badania
średnio co 3-4 miesiące, wyniki zadowalające, nigdy nie odbiegające od
pożądanej normy. Powtórzę się po raz kolejny, jajka spożywać dobrze, smacznie i jak wszędzie myślę, że należy zachować rozsądek. Wszystko w końcu zostało i
jest tworzone dla ludzi. Mam nadzieje, że i tym razem zachęciłam Was do dbania
o zdrowie.
Pozdrawiam serdecznie, Ania ;)
W żółtkach płynnych jest witamina K2mk7 , która uwrażliwia komórki na insulinę...
OdpowiedzUsuńBardzo przydatna informacja!!Nie wiedziałam, Dziekuje!!
OdpowiedzUsuńa ja mam cukrzycę ciążową i za każdym razem jak zjem jajko cukier skacze mi jak szalony..o co chodzi? w ogóle mam problem co jeść na śniadanie, bo generalnie zawsze po śniadaniu cukier mam za wysoki
OdpowiedzUsuń