CHIA - dobra w diecie osób z cukrzycą.

Witajcie,
Dzisiaj właśnie o tych małych nasionkach, które wbrew pozorom mają bardzo dużo właściwości odżywczych. Chia, czyli szałwia hiszpańska z wyglądu trochę przypomina mi moje ulubione nasionka siemienia lnianego, jednak bez wątpienia są ich ulepszoną wersją. Jakiś czas temu moje ulubione nasionka zamieniłam właśnie na nasionka chia. Skarb Azteków pochodzi z Gwatemali, oraz Meksyku. Aztekowie uważali, że chia pomaga w utrzymaniu prawidłowej psychicznej i fizycznej kondycji organizmu oraz zapewnia bystrość umysłu. U nas nasiona chia są jeszcze mało znane, ale zyskują coraz większa popularność. Wiele osób spożywa ja co dziennie na różne sposoby….


CHIA szybko została wzięta pod lupę przez zachodnich naukowców oraz dietetyków, którzy okrzyknęli ją mianem superfood. Tutaj jednak należy podkreślić, że nasiona chia nie są w żaden sposób modyfikowane, ulepszane czy poprawiane. To po prostu cud natury, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni, zwłaszcza osób, którym zależy na własnym zdrowiu.


Jak dobrze robi organizmowi CHIA?
- zwiększa poziom energii, wartość kaloryczna CHIA to około 486 kcal na 100g produktu. Zalecana dzienna dawka do spożycia to około 15g (dwie łyżki stołowe)
- pozytywnie wpływa na nastrój, koncentrację,
- nadaje uczucie sytości, dzięki sporej zawartości błonnika (34,4g na 100g), a więc jesz mniej, poza tym wspomaga prace wątroby, jelit,
- poprawia przemianę materii,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- poprawia kondycję: włosów, skóry i paznokci,
- spowalnia wchłanianie węglowodanów i cukrów prostych, pomagając regulować ich poziom we krwi. Pamiętać jednak należy, że w 100 g CHIA znajduję się około 42,22g węglowodanów, 16,54g białka oraz 30,74g tłuszczu,
- stanowią bogate źródło witamin: C, A, E, Ryboflawina, Niacyna, oraz minerałów: wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, cynk,
- wzmacniają układ kostny ze względu na sporą ilość wapnia, posiadają go aż trzy razy więcej niż mleko,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób niedokrwiennych serca,
- dzięki bogatej zawartości kwasów omega-3 pozytywnie wpływa na poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi,
- korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi,
- sprzyja pracy całego układu nerwowego


Sposoby spożywania CHIA:
- doskonałe jako składnik do koktajli, puddingów, sałatek, kasz, omletów, naleśników,
- zmielone nasiona można dodać do ciast, użyć jako zamiennik bułki tartej, czy zagęszczać zup i sosów,
- zmieszany z wodą w celu uzyskania konsystencji żelowej jest doskonałym sposobem nawodnienia organizmu,


CHIA zdrowiu sprzyja, więc myślę, że warto od dzisiaj wziąć ją pod uwagę w swoich kulinarnych specjalnościach. Po raz kolejny już zresztą, pamiętajmy – jesteśmy tym co jemy a, że każdy z nas chce cieszyć się długo dobrym zdrowiem, także robimy sobie dobrze :) Smaczności…

Pozdrawiam, Ania :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty