Bogactwo ziół.

Witajcie,
Dzisiaj chciałam nieco więcej o mocy tkwiącej w ziołach. Większość z nas zapewne używa ich często jako ozdobnik do obiadu, ale nie tylko. W końcu ich aromat nie tylko czyni nasza potrawę smaczniejszą, ale również zawarte w nich bogactwo, czyni ją przede wszystkim zdrowszą…


W najnowszej piramidzie żywieniowej z 2016 roku zioła znalazły w końcu swoje, godne miejsce. Nie ma jednak co ukrywać, piramida jest często tylko piramidą. Wszyscy jednak dokonujemy każdego dnia wyboru i sami decydujemy co znajduje się na naszym talerzu. Niestety wciąż większość społeczeństwa wszelkie zalecenia żywieniowe ma głęboko gdzieś. Najgorsze w tym wszystkim jest chyba to, że wiemy, ale w praktyce nie chcemy już tego zaserwować na własnym talerzu.
Zioła najlepiej jeść zaraz po ścięciu, gdyż mają wtedy najwięcej aromatu. Spożywane na surowo jak już zapewne wiadomo są bogatsze w składniki odżywcze.

Bogactwo i moc ziół


Bazylia - bogactwo kwasu rozmarynowego, który zapobiega stanom zapalnym powodującym choroby serca. Doskonale smakuje z pomidorem, czy serem mozzarella. Bazylia kocha słońce, więc najlepiej smakuje ta wygrzana na słońcu.






Szczypiorek - bogactwo kwercetyny, który wspomaga organizm w walce z komórkami rakowymi. Stanowi doskonały dodatek do sałatek, twarożków, czy jako posypka do ziemniaków.






Kolendra - stanowi doskonałe źródło związków, które hamują uszkodzenia naczyń krwionośnych. Doskonale nadaje się do salsy, oraz jako ozdoba dań kuchni azjatyckiej. Gotowana traci całkowicie smak.






Koperek - solidna dawka antyoksydantów. Polecam zamarynować w nim łososia :)







Mięta - badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie surowej mięty zapobiega chorobom wieku starczego np. Alzheimerowi. Dodatek do mięs, lodów, czy wody, która doskonale sprawdzi się w gorące dni.





Pietruszka - świeża natka pietruszki stanowi bogate źródło witamin. Zawiera również antyoksydanty polifenolowe, które hamują wzrost komórek rakowych. Doskonały jako dodatek do sałatek.






Rozmaryn -  bogaty w rozmanol, który hamuję stany zapalne przyczyniające się np. do bólu kolan w naszym organizmie. Doskonały do duszonego mięsa.






Szałwia - zawarta w niej substancja zwana karnozolem hamuje komórki nowotworowe przed atakowaniem sąsiednich tkanek. Zaleca się spożywanie jako gorący napar.







Tymianek - zawarty w nim tymol blokuje zły cholesterol LDL przed wapnieniem i zatykaniem się żył oraz pomaga w chorobach serca. Doskonały dodatek do pizzy.





Wam i sobie życzę jak najwięcej zielonego na talerzach. 
Dokonujmy dobrych wyborów, bo to one kształtują nasza rzeczywistość :)

Pozdrawiam, Ania :) 

Komentarze

Popularne posty