14.11.2017

Rozprawa o tłuszczu, czyli czy HDL może szkodzić?

Witajcie,
W kwestii odżywiania odnoszę wrażenie, że chyba nic już nie jest w stanie mnie zaskoczyć. Zastanawiam się tylko ile razy jeszcze usłyszę, przeczytam, że coś co w danej chwili uważane jest za zdrowe, za jakiś czas już takim zdrowym nie będzie. W ten sposób przez wiele lat karmiono nas informacjami, że HDL zwany potocznie dobrym cholesterolem ma wiele dobrego dla naszych naczyń krwionośnych itd. Tymczasem najnowsze badania przeprowadzone przez duńskich badaczy każą zweryfikować dotychczasowe poglądy. W dzisiejszym artykule o HDL...

Dotychczasowe podejście przeciętnego człowieka znajdującego się w grupie ludzi świadomych kwestii związanych z profilaktyką zdrowia do terminu cholesterol, było mniej więcej takie. Złego LDL jak najmniej, dobrego HDL jak najwięcej. Niekiedy nawet można słyszeć stwierdzenia, że nawet jeżeli cholesterol całkowity jest trochę podwyższony, a równocześnie HDL na wysokim poziomie to nie ma się czym przejmować. Niestety okazuje się, że historyjkę zwaną negatywnym działaniem złego cholesterolu na naczynia krwionośne, a odwrotnym poprzez dobry HDL można już uznać za mit. Duńscy uczeni zalecają, aby stężenie całej gospodarki lipidowej zachować w normie. Zarówno cholesterol całkowity, jak trójglicerydy, LDL oraz główny bohater HDL, nie powinien przekraczać zalecanych norm. Zarówno podwyższony poziom cholesterolu całkowitego jak i HDL zwiększa ryzyko zgonu o 65%.

Należy pamiętać, że na zaburzenia w gospodarce lipidowej ma wpływ nie tylko to, ile tłuszczu i jakiego jego rodzaju  spożywamy. Jak zatem zadbać o utrzymanie stężenia cholesterolu w normie?
  1. Wyrównanie metaboliczne cukrzycy to jedno z ważniejszych zadań dla osoby z cukrzycą. Znam przypadki osób ze źle wyrównaną cukrzycą i w których w diecie nie było wcale zbyt wiele tłuszczu, a ich cholesterol całkowity był znacznie podwyższony,
  2. Ogranicz stres! Oczywiście łatwo to powiedzieć, napisać, dużo trudniej zrobić w codziennym życiu pełnym napięć, presji itd. Niestety długotrwały stres źle wpływa na poziom cholesterolu i choroby serca. 
  3. Zmniejsz ilość węglowodanów prostych w diecie. Cukier spożywamy nie tylko w postaci czystej, ale tak naprawdę znajduje się on w większości produktów spożywczych. Badania pokazują, że u osób, które spożywają zbyt wiele węglowodanów prostych obserwuje się podwyższony poziom LDL, a obniżony HDL.
  4. Unikajmy tłuszczy trans, które można znaleźć przede wszystkim w żywności wysoko przetworzonej i w niskiej jakości produktach cukierniczych. Mimo, że tłuszcze trans należą do tłuszczów nienasyconych, a te kojarzą się nam z tłuszczami dobrymi. Badania jednak mówią o wysokiej ich szkodliwości dla naszego układu krwionośnego.
  5. Regularna aktywność fizyczna to istotne antidotum na wiele dolegliwości. Umiarkowany, systematyczny trening reguluje poziom cholesterolu w naszym krwiobiegu, niweluje poziom stresu oraz pomaga w walce z insulinoopornością.
  6. Lekka i nie zbyt późna kolacja, objadanie się wieczorne jest bardzo powszechne, zwłaszcza wśród osób, które w ciągu dnia nie mają chwili, aby spożyć normalny posiłek. W związku z tym wieczorem pochłaniają zbyt obfite i często kaloryczne posiłki, które nie tylko odkładają się na wadze, ale również wpływają na stężenie cholesterolu. 
  7. Błonnik, powinien tak naprawdę być składnikiem każdego spożywanego posiłku. Pomaga w walce ze złym cholesterolem, ale również z otyłością. 


Tak naprawdę w odżywianiu niezwykle ważne jest zachowanie zalecanych proporcji odżywczych w ciągu dnia. Organizm potrzebuje wszystkiego. Jeżeli przez jakiś czas nie dajemy mu danego składnika odżywczego, wcześniej, czy później się o niego upomni. Jeżeli natomiast Spożywamy nadmiar jakiegoś składnika, to również odbije się to na naszym zdrowiu. Równowaga musi być, dlatego rozsądek i umiar najlepszym sprzymierzeńcem w rozprawie z tłuszczem. Życzę Wam zdrowia :)

Pozdrawiam, Ania :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz