Osłabiamy zimę.

Witajcie,
Powoli kończy się mój najmniej lubiany miesiąc w roku. Każdego roku odnoszę to samo wrażenie, że styczeń ciągnie się zbyt długo. Poza tym brak słońca, pogoda mało adekwatna do pory roku, wciąż jeszcze krótkie dni, wszystko to razem wzięte wprowadza mnie w spadek formy i nastroju. Oczywiście są rzeczy, na które nie mamy wpływu, ale jest mnóstwo takich, na które mamy i to zdecydowany. Postanowiłam zatem przyjrzeć się po raz kolejny swojemu talerzowi, aby móc przyjemniej przetrwać do wiosny i przede wszystkim  w nieco lepszym nastroju. W dzisiejszym artykule o skutecznych, zimowych sposobach zadbania o swój organizm…


Zima to czas nie łatwy dla większości z nas. Zawsze zazdroszczę ludziom, którzy zamieszkują ciepłe kraje, że niemalże przez dwanaście miesięcy mogą cieszyć się słońcem i pogodnym niebem. Brak witaminy D, spowodowany deficytem słońca, jak już niejednokrotnie wspominałam na swoim blogu, ma wiele negatywnych wpływów  dla stanu naszego zdrowia. Witamina D ma również ogromne znaczenie dla wyrównania metabolicznego cukrzycy, o czym przeczytacie więcej w artykule: Witamina D, a cukrzyca.

Niedobory w witaminie to nie jedyny minus braku słonecznych dni w naszym klimacie. Często chodzimy osłabieni, mniej nam się chce, a wszystko to przyczynia się do tego, że w okresie jesienno – zimowym jesteśmy bardziej podatni na różne choroby i infekcje. 

Zatem, aby być ponad i się nie poddawać tym negatywom płynącym z trwającego sezonu zimowego, warto pamiętać o kilku ważnych sprawach
  • Witamina D – najlepiej jak wszystkie ważne składniki odżywcze, witaminy, mikroskładniki dostarczamy wraz z pożywieniem. Jedz ryby morskie, jajka, oleje roślinne bogate w witaminę D.  Jeżeli jednak nie zawsze jest to możliwe, warto pomyśleć o suplementacji. Więcej znajdziecie w powyższym linku dotyczącym słonecznej witaminy,
  • Jedz dużo warzyw, które dostarczą nie tylko bogactwa witamin, ale też spożyte na ciepło rozgrzeją w zimowe dni, zwłaszcza warzywa korzeniowe,
  • Wprowadź kiełki, które dostarczają wielu witamin, minerałów i chlorofil. Chlorofil jest niezastąpionym pomocnikiem dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ posiada zdolność wyrównywania poziomu cukru we krwi,
  • Sporządzaj dania z natką pietruszki, dostarczysz sobie wielu witamin w tym C oraz potasu, magnezu, żelaza,
  • Pamiętaj o czosnku, dodając go do mięs, ryb, warzyw
  • Wzmacniaj układ odpornościowy używając przypraw: cynamonu, kurkumy, imbiru, chili, które doskonale rozgrzewają, dobrze robią naszej glikemii i jednocześnie tworzą wyśmienity smak wielu potraw,
  • Ogranicz używki do minimum, a najlepiej zrezygnuj z nich całkowicie
  • Spożywaj herbaty ziołowe, owocowe, które doskonale sprawdzą się w okresie zimowym np. rumianek, koper włoski, liście dzikiej róży,
  • Pamiętaj o aktywności fizycznej, bo to solidna porcja endorfin, której nie może zabraknąć również zimą,
  • Dbaj o wypoczynek, zapewniając sobie właściwą ilość snu.

Skoro zima straszna jest, trzeba sobie jakoś radzić. Łatwo nie jest, ale na całe szczęście  z każdym dniem jesteśmy coraz bliżej wiosny. Może da się dotrwać w dobrej formie i z uśmiechem na twarzy :) A jak Wy dbacie o swój nastrój w krótkie zimowe dni? Trzymajcie się zdrowo i pogodnie :)

Komentarze

Popularne posty