Warzywa kontra przesilenie wiosenne...

Witajcie,
Powoli zbliżamy się do dosyć ciężkiego okresu jakim jest przedwiośnie. Dla wielu z nas jest to jedna z trudniejszych pór przejściowych. Nasz organizm odczuwa spory dyskomfort, oraz pewien rodzaj zmęczenia i silnego osłabienia jaki temu towarzyszy. Dużo częściej w tym właśnie okresie popadamy również na infekcję…



O tym, jak się czujemy na przedwiośniu, w dużej mierze decyduje tryb życia, jaki prowadziliśmy zimą. Mało słońca, świeżego powietrza, ruchu i witamin, niepełnowartościowa dieta, to najlepsza droga do wiosennej depresji i osłabienia. Czego zatem nie powinno zabraknąć w naszych posiłkach? Przede wszystkim warzyw, które dostarczą nam wszystkich ważnych witamin i składników odżywczych. 

Czas zatem zadbać o to, aby każde  z nich miało swoje miejsce na talerzu:
1. Czosnek - który wpływa korzystnie na prace serca, układ krążenia, obniża ciśnienie, reguluję poziom cukru we krwi, poprawia odporność,

2. Cebula - bogate źródło witaminy C, oraz witamin z grupy B. Poza tym jest bogatym źródłem soli mineralnych i mikroelementów takich jak: siarka, fosfor, miedź, magnez, cynk, selen, żelazo i wapń,

3. Buraki - dostarczą nam witaminy C, B1, betakaroten, który odrywa ważną rolę dla naszych oczów, skóry, włosów i paznokci. Posiadają też sporą ilość kwasu foliowego, potasu, oraz wapnia,

4. Batat, czyli słodki ziemniak - zawiera sporą dawkę witaminy C, A, witamin z grupy B (B1, B2, B6), kwasu foliowego, witaminy E oraz K, a także β-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. W dodatku bataty to warzywa bogate w składniki mineralne: potas, fosfor, chlor, wapń, magnez, siarka, sód, jod i żelazo oraz niewielkie ilości manganu, selenu i miedzi. Więcej o batacie w poście Batat dobrze robi cukrzycy: http://aniaantkowiak.blogspot.com/2016/01/batat-dobrze-robi-cukrzycy.html

5.  Natka pietruszki - jak doskonale wiecie jest bogatym źródłem witaminy C, poza tym znajdują się w niej prowitaminy A, PP, oraz witamin z grupy K. Posiada dużo błonnika, flawonoidy, olejki eteryczne. Oprócz tego, ze najczęściej natkę pietruszki używamy do przyozdabiania potraw, warto pokusić się o zastosowanie jej jako  zamiennik sałaty- przykładowy przepis na taką sałatkę już niebawem,


6. Kiszona kapusta - doskonałe źródło witaminy C, witaminy z grupy B, witaminy E,P,K, oraz sporo soli mineralnych.



Warto jak najprędzej zatroszczyć się o dobrą kondycję organizmu, bo ten zapewne odpłaci nam tym samym. Objawy przesilenia nie powinny trwać zbyt długo. Natomiast kiedy trwają zbyt długo, kiedy coś zaczyna nas niepokoić, nie powinno się tego lekceważyć. Wówczas warto zrobić sobie badania kontrolne, bo nie zawsze wszystko jest tak, jak być powinno. Są wskazówki do czegoś poważniejszego, czegoś ukrytego. Symptomy, czerwone flagi, ostrzegające znaki. Rzeczy których nie powinno się  ignorować, rzeczy na które powinno zwracać się uwagę. Także badzmy zawsze czujni, i wrażliwi na swoje bezcenne zdrowie. Wszystkiego Dobrego :)


Pozdrawiam, Ania :)

Komentarze

Popularne posty