Warzywa kontra przesilenie wiosenne...
Witajcie,
Powoli zbliżamy się do dosyć ciężkiego okresu jakim jest
przedwiośnie. Dla wielu z nas jest to jedna z trudniejszych pór przejściowych.
Nasz organizm odczuwa spory dyskomfort, oraz pewien rodzaj zmęczenia i
silnego osłabienia jaki temu towarzyszy. Dużo częściej w tym właśnie okresie
popadamy również na infekcję…
O tym, jak się czujemy na przedwiośniu, w dużej mierze
decyduje tryb życia, jaki prowadziliśmy zimą. Mało słońca, świeżego powietrza, ruchu
i witamin, niepełnowartościowa dieta, to najlepsza droga do wiosennej depresji
i osłabienia. Czego zatem nie powinno zabraknąć w naszych posiłkach? Przede
wszystkim warzyw, które dostarczą nam wszystkich ważnych witamin i składników
odżywczych.
Czas zatem zadbać o to, aby każde
z nich miało swoje miejsce na talerzu:
1. Czosnek - który wpływa korzystnie na prace serca,
układ krążenia, obniża ciśnienie, reguluję poziom cukru we krwi, poprawia
odporność,
2. Cebula - bogate źródło witaminy C, oraz witamin z
grupy B. Poza tym jest bogatym źródłem soli mineralnych i mikroelementów takich
jak: siarka, fosfor, miedź, magnez, cynk, selen, żelazo i wapń,
3. Buraki - dostarczą nam witaminy C, B1, betakaroten,
który odrywa ważną rolę dla naszych oczów, skóry, włosów i paznokci. Posiadają
też sporą ilość kwasu foliowego, potasu, oraz wapnia,
4. Batat, czyli słodki ziemniak - zawiera sporą
dawkę witaminy C, A, witamin z grupy B (B1, B2, B6), kwasu foliowego, witaminy
E oraz K, a także β-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne
przeciwutleniacze. W dodatku bataty to warzywa bogate w składniki mineralne:
potas, fosfor, chlor, wapń, magnez, siarka, sód, jod i żelazo oraz niewielkie
ilości manganu, selenu i miedzi. Więcej o batacie w poście Batat dobrze robi
cukrzycy: http://aniaantkowiak.blogspot.com/2016/01/batat-dobrze-robi-cukrzycy.html
5. Natka pietruszki - jak doskonale wiecie jest
bogatym źródłem witaminy C, poza tym znajdują się w niej prowitaminy A, PP,
oraz witamin z grupy K. Posiada dużo błonnika, flawonoidy, olejki eteryczne.
Oprócz tego, ze najczęściej natkę pietruszki używamy do przyozdabiania potraw,
warto pokusić się o zastosowanie jej jako
zamiennik sałaty- przykładowy przepis na taką sałatkę już niebawem,
6. Kiszona kapusta - doskonałe źródło witaminy C,
witaminy z grupy B, witaminy E,P,K, oraz sporo soli mineralnych.
Warto jak najprędzej zatroszczyć się o dobrą kondycję
organizmu, bo ten zapewne odpłaci nam tym samym. Objawy przesilenia nie powinny
trwać zbyt długo. Natomiast kiedy trwają zbyt długo, kiedy coś zaczyna nas
niepokoić, nie powinno się tego lekceważyć. Wówczas warto zrobić sobie badania
kontrolne, bo nie zawsze wszystko jest tak, jak być powinno. Są wskazówki do czegoś
poważniejszego, czegoś ukrytego. Symptomy, czerwone flagi, ostrzegające znaki.
Rzeczy których nie powinno się ignorować,
rzeczy na które powinno zwracać się uwagę. Także badzmy zawsze czujni, i
wrażliwi na swoje bezcenne zdrowie. Wszystkiego Dobrego :)
Pozdrawiam, Ania :)
Komentarze
Prześlij komentarz