Co dobrego na oczy?
Witajcie.
Zapewne zgodzicie się ze mną, że oczy są jednym z
ważniejszych zmysłów w naszym organizmie. My osoby z cukrzycą powinniśmy dbać o
nie w sposób szczególny, gdyż są jednym z tych organów, którym dostaje się w
końcu najbardziej. Oprócz zachowania prawidłowych wartości glikemii, warto też
po przez składniki odżywcze przyczyniać się do jak najlepszego ich stanu…
Oczy bez wątpienia powinny być zawsze bystre i szeroko
otwarte. Mają w naszym życiu bardzo ważną funkcję do spełnienia, przekazują aż
80% bodźców do naszego mózgu. Oczy
również prowadzą nas przez życie i
trudno mi wyobrazić sobie sytuację, że któregoś dnia mogłabym przestać widzieć.
Myśląc o swojej chorobie uważam, że utrata wzroku to najgorsze powikłanie
cukrzycowe jakie mogłoby mnie spotkać. Wszystkie są paskudne bez wątpienia, ale
bez dobrego wzroku trudno byłoby mi się odnaleźć w nowej rzeczywistości z która
musiałabym się wówczas mierzyć. A co Wy o tym sądzicie?
Zatem co najlepiej jeść, aby
nasze oczy były w jak najlepszej kondycji?
1. Jagody i nie tylko. Sezon na nie trwa krótko,
więc warto w najbliższym starać się zjadać ich jak najwięcej. Poza nimi dobrze
naszym oczom zrobią porzeczki, aronia, jeżyna z lasu, czy dostępna przez cały
rok borówka amerykańska. Fioletowe owoce są źródłem antocyjanozydów, czyli
niebieskich barwników, które wzmacniają kruche naczynia włosowate, również te w
oczach,
2. Jedno jajko dziennie na lepszy wzrok. Ostatnie
badania Światowej Organizacji Zdrowia pokazują, że można jeść aż 10 jaj tygodniowo i nie mają one żadnego wpływu na wzrost złego cholesterolu LDL. Żółtka są
świetnym źródłem luteiny, która wpływa nie tylko na jakość widzenia, lecz chroni wzrok przed
szkodliwymi promieniowaniami UVA, UVB. Więcej o jajkach możecie również przeczytać w poście: <Jajko w diecie cukrzycowej i nie tylko.>
3. Marchewka, która dzięki swojej zawartości
beta-karotenu przekształcanemu w naszym organizmie w witaminę A, pomaga m.in. w
funkcjonowaniu narządu wzroku,
4. Migdały, pistacje są m.in. bogatym źródłem witaminy E, która to hamuję zanikanie plamki żółtej. Oprócz tego odpowiada ona
za ostrość widzenia, a ta wraz z wiekiem niestety się pogarsza. Pistacje oprócz
bogatej zawartości witaminy E zawierają jeszcze dobrą dla oczu luteinę, raz
zeaksantynę,
5. Tłuste ryby do których bez wątpienia możemy
zaliczyć łososia, makrele, sardynki, halibuta, śledzia. Wszystkie są bogate w kwas
DHA. Objawami jego niskiego poziomu jest częste pieczenie i zaczerwienienie
gałki tzw. zespół suchego oka. Spośród ryb tutaj najlepszym przedstawicielem
jest łosoś, gdyż jest również bogatym źródłem kwasu omega-3 oraz witaminy D,
które bardzo pozytywnie wpływają na wzrok,
6. Pomidory, które zawierają likopen, barwnik
spowalniający zwyrodnienie plamki żółtej. Najwięcej likopenu znajdziecie w
koncentratach, dobrych keczupach, pomidorach gotowanych i pieczonych. Aby ten
ceny składnik lepiej się wchłaniał warto dodać tłuszcz bogaty w witaminę E,
omega-3,
7. Szpinak, który jest bogatym źródłem żelaza,
luteiny oraz zeaksantyny, chroniących nasz wzrok. Należy pamiętać, aby uwolnić
cenne karotenoidy należy wcześniej z blanszować surowe liście.
Zatem dbamy o nasze kochane oczka w każdy
możliwy sposób. Jak to mówi nam stare przysłowie „Lepiej zapobiegać, niż
leczyć”. W życiu w końcu nie brakuje Piękna do podziwiania… Życzę
dużo dobrego dla Was i Waszych oczu :)
Pozdrawiam, Ania :)
Komentarze
Prześlij komentarz